In Memoriam


In Memoriam John Lekkerkerker
 

Op 28 november 2014 is John Lekkerkerker op 62 jarige leeftijd overleden. Op 4 december heeft de crematie in Nieuwegein plaatsgevonden.

John was eind jaren 60, begin jaren 70 vaak op Soesterberg te vinden. Hij kwam op zijn Zundapp. Anders dan nu ging het nieuws over oefeningen en interessante bezoekers van mond op mond. Zo hoorden we eens dat er Volkel een squadron rotation was met Italiaanse Thunderflashes. Die had ik nog nooit gezien, en John ook niet. We zijn de dag erna erheen gereden. Ik mocht achterop de Zundapp. We zijn om een uur of zes weggereden, hebben drie keer de pont genomen, over Lek, Waal en Maas. Het begon onderweg steeds harder te regenen. Op Volkel werd niet gevlogen. Ik herinner me een silhouet van een Thunderflash te hebben zien staan, maar dat kan verbeelding zijn. Het was ondanks alles een geweldig uitstapje: mijn eerste vliegveld anders dan Soesterberg. John bleef ondanks de tegenslag goed gehumeurd, want zo was hij. Hij had een rijzige gestalte, ik schat dat hij dicht richting twee meter kwam. Toch heb ik in mijn leven ik weinig zachtmoediger mensen ontmoet.

Hij was wel kritisch op zijn foto’s. Het moest wel mooi weer zijn, en de kisten moesten er liefst zo scherp mogelijk op staan. Hij werd vrachtwagenchauffeur en reed in een bepaalde periode drankwagens voor de firma Verwoolde in Utrecht. Hij kwam op zijn route dan met enige regelmaat met de wagen langs op Montgomeryweg en zette die dan zo dat we er bovenop konden klimmen en de  F-4s mooi van boven konden fotograferen. Hij vertelde dat hij zich wel eens opgejaagd voelde in het werk. Hij is later op de stadsbus in Utrecht gaan rijden, en dat paste hem beter. Later kwam je elkaar nog wel eens tegen. Hij heeft mooie reizen gemaakt, o.a. naar de Verenigde Staten. Je verloor elkaar uit het oog, maar de herinneringen aan die mooie tijd blijven.

Volkert van den Berg is in de laatste periode nog een paar keer met Henk Koerts op bezoek geweest, toen John al wist dat hij niet meer beter zou worden. John wilde het liefst alleen maar praten over de prachtige jaren met name die van Soesterberg. Het maakte zijn hoofd leeg zei hij.

Tijdens de crematie heeft Volkert gesproken, wat de familie enorm waardeerde. Op zijn rouwkaart stond "Het is zoals het is. Het gaat zoals het gaat. John."

Het is een enorm gemis.

 

Hans de Ree, 25 januari 2015

 

Soesterberg, zomer 1984, foto: John Lekkerkerker