Brief van Hans Westra

 

Van: "Hans Westra"

Aan: <sberg.sixties@tiscali.nl>

Onderwerp: groet van een oud-spotter

Datum: zondag 31 juli 2016 21:47

 

Beste Soesterberg-Sixties-spotters,

 

Even een bericht uit een ver verleden. Al jaren staat de prachtige Soesterberg Sixties (nu Soesterberg AB-) Movements website bij mijn favorieten. Zo nu en dan kijk ik er eens wat in rond. Steeds vaker denk ik daarbij: ik zou via deze site toch eens een groet moeten sturen aan mijn collega-spotters van weleer. Ik bewaar goede herinneringen aan de vliegbasis Soesterberg, in het bijzonder aan de jaren 60 daar, de tijd van de Delta Daggers. De waarnemingen in mijn nog altijd bewaarde notitieboek lopen van 1 november 1963 t/m 19 augustus 1966. Wat niet wil zeggen dat ik daarvoor en daarna nooit op Soesterberg ben geweest. Al in de jaren 50 kwam ik er af en toe, bij mijn vader achterop de fiets. Waarschijnlijk heb ik toen de F-100C Super Sabres gezien, die veel indruk op mij maakten. En ook in de jaren 70 en daarna ben ik er soms nog geweest, de tijd van de Phantoms en later de F-15's. Een beetje uit nostalgische overwegingen.

Goede herinneringen, zoals gezegd. Het 'aanbod' aan militaire vliegtuigen voor de spotter was in de jaren '60 heel gevarieerd, nog niet de 'eenheidsworst' van later. Maar de Delta Daggers stalen voor mij altijd de show. Soms trokken we er als Soesterbergse spotters ook op uit. Ik herinner me georganiseerde uitstapjes in '64 naar Schiphol en Fokker (waar toen de Starfighter in licentieproductie was) en een paar dagen later meerdaags per bus naar West-Duitsland (bezoeken aan Rhein-Main, Wiesbaden, Hahn, Spangdahlem en Bitburg), met overnachtingen in jeugdherbergen. Ook was er een rondleiding voor ons door Camp New Amsterdam in januari '66, waarbij (ik vermoed toch speciaal voor ons) een scramble-start van twee Daggers werd georganiseerd. We stonden eerste rij.

Naast het gewone spotterswerk waren er soms ook spannende klimpartijen over het hek om met fototoestel in de aanslag schroothopen te bezoeken of zelfs geparkeerde operationele Hunters en Italiaanse Sabres te fotograferen. Nooit bewakers met honden tegengekomen.

Namen die ik mij herinner uit die jaren zijn o.a. Dirk Otten, Fred van de Brink, Theo van Geffen, Dirk Heinen, Hans Ragay (die door iedereen, ook door mij, werd gezien als het Daggerdeskundige 'Spottersopperhoofd' daar) en Wico Snel. Met Dirk Otten en Dirk Heinen ben ik in augustus '66 nog met brommer en tent een paar dagen naar de vliegbasis Twenthe afgereisd. Veel Starfighters daar gezien natuurlijk, maar ook zes van onze eigen Soesterbergse Daggers.

Een van mijn mooiere spottersdagen op Soesterberg was vrijdag 18 december 1964. Een koude, grijze, wat miezerige dag in mijn herinnering. Ik stond met twee andere spotters op onze befaamde plek (heette die De Kuil?) en ik was geloof ik de enige met een fototoestel. Op een gegeven moment was daar weer het vertrouwde, aanzwellende, superstofzuigerachtige geluid van een taxiënde straaljager achter de bosjes links. Altijd spannend wat er tevoorschijn zou komen. Het bleek een TF-102A van 525th FIS (Bitburg) te zijn, 62333, blauwe band over de staart. Daarna door mij nooit meer waargenomen. De foto gaat hierbij.

TF102A 562333 SB18Dec64 HWestra 

 

Omdat er geruchten waren dat dit toestel niet veel later gecrasht zou zijn, heb ik de historie ervan heel veel jaren later gezocht en op deze site gevonden (zo te zien geen crash): http://www.millionmonkeytheater.com/F-102A.html

 TF-102A-40-CO s/n 56-2333

*USAF 317th FIS.

*USAF 4780th ADW.

*1962-68: USAF 525th FIS.

*USAF 496th FIS.

*Montana ANG 186th FIS.

*Texas ANG 111th FIS.

*8/1974: Put into storage at the AMARC bone yard.

*2/1976: Salvaged.

*Was preserved at Eglin AFB, FL. Still there?

 

De vliegbasis Soesterberg is nu wel erg veranderd. Als zodanig verdwenen, mogen we wel zeggen. Een paar jaar geleden fietste ik haaks op de startbaan en taxibanen van de ene kant van de voormalige basis naar de andere. Dan fiets je dus over de plek waar jarenlang straaljagers met bulderend geweld opstegen. Een wat onwezenlijk gevoel, moet ik zeggen, al helemaal voor een oud-spotter. En, o ja, die geweldige foto van F-102A 61043 van 32nd FIS (genomen in januari 1963; door wie? - antw. Dick Barendregt, coll. Ragay), taxiënd op een besneeuwde vliegbasis Soesterberg, vormt al jaren de achtergrond op mijn pc. Fraaier kan een foto naar mijn idee de Koude Oorlog niet symboliseren.

Ik doe alle spotters die ik gekend heb in mijn Soesterbergse periode '63-'66, hierbij mijn hartelijke groeten. 

Hans Westra

Rijswijk (ZH)